Actueel:
De beelden spreken voor zich >
 
actueel


illustratie: De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie MackesyArchief

Het nieuwe jaar tegemoet

met kleur,
gezondheid,
vernieuwing
én frisse moed!
   

Aan zee

Eerst kreeg ik dit beeld van dames aan zee van grafisch ontwerper Nynke Visser
(desgindays.nl) toen zij met vakantie ging.

 

 

 

 

 

 

 

 Een paar weken geleden was ik zelf aan zee. Het was een koele dag en in een prachtig ritme stonden de strandcabines op het strand, tiny tiny huisjes. Ruim een week geleden kwam ik de strandcabines tegen in de rubriek In Beeld van de NRC.

Heeft het te maken met ‘genieten mét weinig of én met weinig'? Plezier maken, beleven én genieten kan dus dichtbij huis. Soms kan het toeval zijn met beelden die de zomer aaneen rijgen. Dat is dan weer een gelukje.

   
Voorjaar/bijna zomer

De verbouwing van de vorige update is bijna gereed. Volgende week wordt de vloer gelegd, daarna volgt keuken en kastenwand op maat. De foto's hiernaast zijn van ‘voor en tijdens'.

Daarnaast andere mooie opdrachten, ook kleinere klussen met advies voor kleur, stoffering en/of herinrichting.

En het voorjaar lonkt, nu nog wat koud en nat maar dat is wel goed voor de natuur. Behalve binnen kunnen we ook buiten natuurlijk wat doen, kijk vooral eens op de sites van Vogelbescherming en Natuurmonumenten met tips over hoe we vogels en insecten kunt helpen in de tuin of op balkon, ook belangrijk!

Hopelijk kunnen we binnenkort ook foto's van ander werk laten zien. Nu we met wat meer mensen bij iemand thuis mogen komen, kunnen we weer foto's op locatie gaan maken. Geniet van binnen en buiten!Tijdens verbouwing
De deur op de eerste foto was bijkeuken,
die is opengebroken en bij de ruimte getrokken. De keuken op de eerste foto is ‘voor' en wordt verplaatst naar de voormalige studeerkamer en op plek waar de keuken was wordt nu een eetkamer met nieuwe deuren naar vergrote hal gerealiseerd. Beide foto's zijn vanuit hetzelfde standpunt genomen.

   

IJs- en wederdienende

In zomer en najaar 2020 ben ik onder andere bezig geweest met de voorbereiding van de ver- en aanbouw bij een vrijstaand huis, een project waarin ik samenwerk met architect Tonnis Bouman.

De huidige bijkeuken en een studeer-/werkkamer worden doorgebroken en samen vormen ze straks de nieuwe keuken. Op de plek van de huidige keuken wordt nu een grote eetkamer - grenzend aan de tuin - gerealiseerd. Op de bovenverdieping de badkamer en slaapkamer onder handen genomen, de hal beneden wordt vergroot en er komt een nieuwe berging. Mooi project om mee te starten dit jaar! Vooral ook voor iedereen die er werkt; een fijne binnenklus, met buiten temperaturen onder nul.

Er staan ook nieuwe opdrachten op stapel, als de betreffende panden aangekocht worden. Vaak wordt gedacht dat het om ‘even' verbouwen gaat (en soms is dat ook zo), maar aanvragen van eventuele vergunningen, voorbereiden van het werk en het vinden van de beste uitvoerenden kan zomaar een half jaar in beslag nemen. Ik vind het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen, je kunt het tenslotte maar één keer goed doen. Haastige spoed is zelden goed en een goede voorbereiding is het halve werk… Om daarna nog jaren van de ver-/aanbouw of andere aanpassingen te kunnen genieten.

IJs- en wederdienende geldt zeker voor de komende weken, want wie weet kunnen we naast werken ook nog schaatsen. Buiten genieten van sneeuw en ijs en - met een beetje geluk - een heerlijke zon. Wintersporten in eigen omgeving, met je huis als basis. Geniet!


   
Op naar 2021

Niemand weet wat ons nog te wachten staat en wat er nog op ons afkomt, maar ik hoop dat we een beetje kunnen blijven dromen, mijmeren en elkaar kunnen steunen in de kleine dingen die we voor iemand kunnen betekenen.

Blijf gezond en laten we elkaar in 2021 weer kunnen ontmoeten op welke manier dan ook.Bekijk de kerstgroet hier als pdf >
   

Meer tjd thuis

In deze rare tijden loopt veel alles anders dan anders. De zomer - en nu het najaar - leert dat ieder van ons zijn weg moet vinden om te leven met ‘de beperkingen'.

Thuiswerken deed ik al en ben ik gewend, maar toch ervaar ik het nu op een andere manier. Op de bouw houden we afstand en op dit moment streef ik naar maximaal één afspraak thuis of buiten de deur, per dag.

Veel mensen brengen nu meer tijd thuis door en willen graag iets veranderen of aanpassen aan het interieur. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een herstoffering of herinrichting van een woonkamer om het wat ‘intiemer' te maken, foto's van deze opdrachten zijn te bekijken op de pagina voor & na.

Ik zou graag recente projecten laten zien maar uitgebreide binnenreportages maken van gerealiseerde werken zit er nu nog even niet in. Je bent dan namelijk vrij lang als team (met Bertine van Aalderen die mijn website beheert), bij iemand over de vloer. Mijn website bijhouden is op dit moment van iets ondergeschikt belang.

Als wij zoveel mogelijk afstand houden en de adviezen ter harte nemen, komt er - wellicht en hopelijk - een tijd waarin we weer van onze vrijheden kunnen genieten.

En wie weet is er bij u - nu of later - ook een wens om (weer) eens iets aan uw interieur of een verbouwing te gaan doen, in een bestaand huis, kantoor of in een nieuw project.


Blijf gezond!   
Bergen en water

Als je een aanbod krijgt om op een plek met uitzicht op bergen en water te logeren, dan hoef je niet lang na te denken… Een mooie kans om er even twee weken tussenuit te gaan!

Als ik terugkijk op de afgelopen maanden, is mijn ervaring dat de mensen om mij heen die op veel verschillende manieren hebben ervaren. Wat ik veel hoorde is dat het een periode was van reflectie op wat je nodig hebt en waar het werkelijk om gaat.

Gelukkig heb ik de draad weer goed op kunnen pakken. Fijn om met lopende en nieuwe opdrachten weer een dagelijkse structuur, én mooie momenten met opdrachtgever(s) te hebben om hun plannen te realiseren.

Een goede zomer en hopelijk kunt u of jij ook genieten van buiten zijn, waar dan ook.

   
Andere tijden...

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat ‘actueel' is bijgewerkt. In het najaar en begin van de winter was ik erg druk met nieuwe en lopende opdrachten, in maart een week vakantie genomen en toen… dat heeft geen uitleg meer nodig…

Ik werk thuis. Ook ik houd mij aan de richtlijnen om zoveel mogelijk externe contacten te vermijden en communiceer vooral via mail en telefoon. Het is nu even niet anders…

Een aantal werken zijn opgeschort tot nader bericht en niemand weet wanneer we weer ‘gewoon' met elkaar aan het werk kunnen.

Ik ben bereikbaar en hoop dat u en ik in gezondheid en welzijn weer plannen kunnen maken en uitvoeren.

Foto's van het penthouse (zie bericht in het archief hieronder), wat nu al grotendeels gerealiseerd is én die van andere, ook ‘kleinere' opdrachten volgen in de loop van de komende maanden op mijn website.

   
Penthouse onder handen

In de ‘bouwvak' ligt het meeste werk stil, tijd voor vakantie... om dan eind augustus uitgerust en met frisse zin weer aan de slag te gaan. Onder andere met de opdracht ‘herontwerp van de indeling van een penthouse'. Vorig jaar - voorafgaand aan de nieuwbouw - ben ik gevraagd om een ontwerp te maken voor een aangepaste indeling van het hele appartement.

Op de foto het deel waar de keuken komt. Het oorspronkelijke idee was om de keuken in de hoek, onder de vide te plaatsen. Omdat de opdrachtgever graag kookt en daar meer ruimte voor wil hebben, heb ik de keuken verplaatst naar linksonder. Een vrijstaande tussenwand toegevoegd met ruimte voor hoge kasten. Door deze wand ontstaat er vanuit de hal een doorloop naar de woonkamer.

De komende weken wordt de afbouw gerealiseerd, we kijken er naar uit!
   
Fijne zomer!

Heerlijk even mijmeren, met een boek, liggen in een hangmat, op het strand aan
zee of aan een meer, wandelen in de bergen, misschien nog een stad bekijken,
op een terras mensen kijken, genieten van de natuur, wie weet ook nog naar
een museum of een voorstelling ergens, een middagdutje doen en 's avonds
koken of een restaurant opzoeken, weinig bereikbaarheid en heel af en toe de
mail checken....

Ik ben er even tussenuit van 29 juli tot en met 19 augustus.

     
Verbeelding

(Dak)spaanmakerij. Je ziet dit dakwerk nog op oude berghutten.

Orde, precisie, vlakverdeling, constructie, techniek, duurzaamheid, architectuur en vakmanschap in beeld weergegeven.

De vlakjes zijn van sparrenhout en bij geveltoepassing kan het wel 100 jaar mee, mits goed geventileerd. Echter, vanwege brandgevaar en dat er nog maar weinig mensen zijn die (dak)spanen kunnen maken, wordt het nu helaas nog weinig toegepast.

Het prikkelt mijn verbeelding.


   
Museale verrassing Wassenaar

Heerlijk is het om even een weekend weg te gaan, bijvoorbeeld naar Den Haag. Al was het alleen al omdat het ‘hoog tijd' werd voor een bezoek aan Voorlinden
in Wassenaar. Museum én tuin zijn een genot om te zien en te beleven.

Het gebouw, ontworpen door Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) , is zeer zorgvuldig in ontwerp, uitvoering en detaillering. Er is bijna nergens kunstlicht en de collectie wordt dus grotendeels met daglicht getoond, prachtig sereen. Op de foto zie je dat het buiten bewolkt is, binnen nog licht genoeg! Zelden gezien dat de maatvoering van een eikenhouten vloer zo strak de maatvoering van de ruimtes bepaalt. Dat is voor ontwerpers, maar ook zeker voor de uitvoerders een ‘staaltje kunst'!

De tuin (het park), ontworpen door Piet Oudolf in vier seizoenen, is inspirerend. Zeker nu in het herfstseizoen, met nog zoveel kleur. Het fris-gele van de dahlia's is heel bijzonder in de zo natuurlijke tuin.

Binnen kun je op banken in een galerij genieten van uitzicht, park, tuin en de prachtig gedetailleerde glazen pui. Deze keer met muziek op de bank van Rodney Graham (die er tot 17 september te zien was), maakt dat je even helemaal 'van de wereld' bent. 

Heerlijk dus om in eigen land zo verrast te worden en geïnspireerd te raken. 
De Stille Beving

Wonen is een groot goed. Dat hoeft natuurlijk niet ‘over de top’ te zijn. De basis van wonen is namelijk dat je je veilig en prettig voelt in je eigen huis. In mijn werk gaat het vaak om het verbeteren van een huis of kantoorruimte, delen aan te bouwen of om accenten te leggen.

Ik woon al heel lang in het Noorden en voel me verwant met ‘de Noorderling’ (alsof Nederland en de Nederlander in segmenten opgedeeld moeten worden…). De documentaire ‘De Stille Beving’ van Piet Hein van der Hoek heeft dan ook grote indruk op mij gemaakt.

Om een idee te krijgen van de gevolgen van de aardbevingen op de Groningers, het landschap en het culturele erfgoed is het erg de moeite waard om deze documentaire te bekijken!

De Stille Beving
 

Licht ‘in Stad’

Licht in de stad, of zoals ze in Groningen zeggen 'in Stad'.

Het Tschumipaviljoen op het Hereplein bestaat dit jaar 25 jaar en het paviljoen staat nu in het teken van ‘Laterna Magica 4’

Daarnaast zijn ook alle bruggen en veel straten in de Groninger binnenstad prachtig verlicht. De ondergaande zon hielp zeker mee voor dit mooie beeld
vanaf de brug aan de Noorderhaven.

Verlichting in deze donkere wintermaanden.
Een kleine ode aan 'niets boven Groningen'.   

Murphy, geduld en vakhelden

Heel soms speelt 'de wet van Murphy' iedereen parten bij een verbouwing...
Maar met geduld én goede vaklieden is het uiteindelijke resultaat naar volle tevredenheid!

Vóór de verbouwing was de verdieping een smalle gang met deuren naar de eerste verdieping, een wc en een douche. De wc en douche zijn naar beneden verplaatst, deze klus is bijna voltooid. Door een nieuwe trap met voorportaal op de verdieping kon nu, in plaats van een kleine werkruimte aan de achterzijde,
een royale eetkamer bij de bestaande keuken gerealiseerd worden.

Alle deuren en kozijnen, betimmeringen van zijpanelen bij raam en vensterbanken zijn hersteld dan wel nieuw gemaakt, in stijl. Over een poosje volgen meer foto's van dit project; van de uitbreiding op de begane grond en de verbouwing van de bestaande kamer met de trap naar boven.

In voor & na vast een voorproefje...

   

Heroes, just for one day

vormgeving, ontwerp, muziek, mode, film 
een veelzijdig mens, inspirator voor velen
creatief, het woord omvat het niet
iemand die met zijn muziek als een soort bekende aanwezig is in je leven
ook mij heeft geïnspireerd door de jaren heen
zijn muziek op de achtergrond als ik aan het werk ben
zijn muziek heel hard als ik even vastloop in een ontwerpproces
zijn muziek die energie geeft om buiten gebaande paden te denken
zijn muziek om het verschil te kunnen maken

   
   
< terug naar boven